نوشته های تازه

متخصصان مرکز

شب ادراری

شب ادراری

شب ادراری:

اختلالی است که تحت تاثیرعوامل ژنتیکی وگاهی استرس در کودکان بروزمی کند که به گفته متخصصان این اختلال با افزایش سن خود بخود بهبود می یابد.

در دوره ای از کودکی یکی از مسائلی که باعث اذیت شدن والدین می شود، شب ادراری فرزندشان است.شب ادراری یعنی خیس کردن لباس زیر و رختخواب، زمانی که با توجه به سن عقلی انتظار می رود کودک کنترل ادرار داشته باشد.
بسیاری ازخانواده ها برای درمان این مسئله به پزشک مراجعه می کنند، در صورتی که این اتفاق حداقل باید دوبار درهفته به مدت سه ماه تکرارشود، از طرف دیگر سن عقلی کودک باید حداقل پنج سال تمام باشد تا شب ادراری به این اختلال اطلاق شود.
شب ادراری کودکان دلایل گوناگونی دارد که برخی از آن ها جنبه جسمی و برخی دیگر جنبه روحی و روانی دارند، در اغلب موارد کودک با هر دو مسئله درگیر است.
اغلب کودکان بطورغیرعمدی خود را خیس می کنند و بعد از خیس کردن متوجه آن می شوند، در حالیکه ۷درصد کودکان پنج ساله شب ادراری دارند این میزان درهجده سالگی به یک درصد می رسد.

عوامل ژنتیک نقش مهمی در بروز شب ادراری دارند، بطوریکه اقوام درجه اول ۷۵درصد کودکان مبتلا به شب ادراری این مسئله را در دوران کودکی خود داشته اند، در صورتیکه پدری در دوران کودکی مبتلا به شب ادراری بوده شانس ابتلای فرزند او ۷ برابر می شود.
تعداد کمی از کودکان دارای شب ادراری، آنقدر خواب عمیقی دارند که علائمی را که مثانه بدلیل پر شدگی به مغز می فرستد درک نمی کنند، دراغلب موارد مثانه کودک مشکل خاصی ندارد وفقط حجم آن کوچک است و با میزان کمتری از ادرار پر می شود و نیاز به تخلیه دارد.
استرس هایی مانند تولد فرزند دیگر، شروع مدرسه ، اسباب کشی، طلاق ، مرگ عزیزان و غیره درخانواده باعث بروز شب ادراری می شوند درمواردی که کودک پس ازاینکه حداقل یکسال تمام خشک بوده است دچار شب ادراری شده، استرس های خانوادگی در مورد بروز این اختلال مطرح می شود.

 درمان های رفتاری از موثرترین روش های درمانی شب ادراری محسوب می شود، تنبیه نکردن کودک، آموزش مجدد کنترل ادرار، محدود کردن مایعات بعد از ساعت ۷ شب از توصیه های موثر در درمان هستند.
تمرین دادن کودک در نگاهداری ادرار در طول روز به تقویت اسفنکتر مثانه کمک می کند، یعنی اینکه والدین کودک را تتشویق کنند که در طول روز مایعات بیشتری بنوشد و برای او توضیح دهند با این کار می تواند به افزایش حجم مثانه اش کمک کند و وقتی کودک ادرار دارد او را تشویق کنند که خودش را نگه دارد و تا آنجا که ممکن است دیرتر ادرار کند.
استفاده ازجدول ستاره نیز به پیشرفت کودک برای کنترل شب ادراری کمک می کند، والدین با کمک کودک جدول ساده ای با درنظرگرفتن روزهای هفته تهیه کنند، روزهایی که رختخواب کودک خشک است در جدول او برچسب بزنند و بستگی به شدت شب ادراری برای کسب سه ، پنج یا هفت برچسب توسط کودک به او جایزه کوچکی بدهند، با گذشت زمان و کنترل شب ادراری والدین فاصله دادن جوایز را زیاد کنند.
استفاده از دستگاه شب نم ، شب زنگ که هنگام خیس شدن لباس زیرکودک زنگ می زند و او را بیدار می کند نیز بسیار موثراست.
در صورتیکه سن کودک پایین و شدت شب ادراری کم باشد ، در بسیاری از موارد با توصیه های رفتاری که ذکرشد مشکل حل می شود، درصورتیکه سن کودک بالا وشدت آن زیاد باشد بطوریکه تبعات روانشناختی آن مانندکاهش عزت نفس ، احساس شرمندگی ، احساس تقصیرو گناه بروزکرده باشد بهتراست سریعتر از دارو درمانی استفاده شود

تهران، ضلع شمالی مترو صادقیه، خیابان ولیعصر، کوچه هفتم، پلاک ۲، ساختمان آریا، طبقه اول، واحد۳

nextpay_trust_logo

کلیه حقوق این سایت متعلق به
مرکز خدمات روانشناسی و مشاوره فرح بخش
می باشد